gebruikersnaam
wachtwoord
wachtwoord vergeten? klik hier!
default profielfoto

Het gaat om de getallen.

Wie een horecazaak start, doet dat meestal uit liefde voor het koken, omdat hij graag mensen in de watten legt, omdat hij houdt van een gezellige ambiance, of….

Maar naast eten en drinken, sfeer en gezelligheid, gaat een horecazaak ook keihard over getallen. Vaak loopt het mis omdat zaakvoerders aspecten van hun zaak onderschatten of overschatten.

Het systeem van de getallen helpt dit voorkomen. Voortaan hou je perfect controle op de kostenstructuur van je zaak.

Hoe werken de getallen?

Het foodcost-systeem werkt in 3 eenvoudige stappen:

INGREDIËNTEN

In één luik van het systeem geef je telkens de netto prijs van elk ingrediënt dat je gebruikt.

Daarbij hou je ook rekening met een eventuele “waste factor”, bijvoorbeeld wanneer het een product is dat je moet schillen. Bij dergelijke ingrediënten zal je reële aankoopprijs stijgen, omdat je een deel van het gewicht weggooit.

Het systeem berekent automatisch de nieuwe reële aankoopprijs en zal die toepassen bij de recepten die je ook in het systeem invoert.

BASISRECEPTEN

Bij stap twee ga je aan de slag met de recepten die je gebruikt in je zaak. Bij elk gerecht en elke drank bereken je zo de prijs van per onderdeel waaruit die drank of dat gerecht is samengesteld.

KAARTRECEPTEN

In een derde fase ga je je gerechten en dranken portioneren en wegen of meten. Je duidt ook aan op welk soort gerecht of dat gewicht of die grootte betrekking heeft: is het een voorgerecht, drankje, buffet, tapa, … ?

Wanneer al deze gegevens zijn ingevoerd, krijgt de verantwoordelijke, chef, barman, productontwikkelaar, … een duidelijk beeld van aspecten als

 • Past het gerecht in het prijzenbeleid van mijn onderneming?
 • Hoe stel ik een recept samen dat tegelijk de kwaliteit en de kosten bewaakt?
 • Het realiseren van recepten met daarbij visuele ondersteuning van het systeem.
 • Het veel juister bestellen van ingrediënten en grondstoffen.

Wie zijn de mensen achter de getallen?

DANY DHOLLANDER (geb. 1960, St. Gillis Waas) is opgegroeid in de bakkerij van zijn ouders. Door veel in de zaak mee te werken, heeft hij het vak van kleins af aan geleerd. Na zijn opleiding Hotelmanagement aan de Erasmus Hogeschool te Brussel heeft hij ook nog les gevolgd aan de Parijse Ecole Le Cordon Bleu. Zelf heeft Dany les gegeven aan het PIVA (Het instituut voor horeca-opleidingen van de Provincie Antwerpen) om daarna 10 jaar lang de wereld af te reizen, tussen Amsterdam en Nieuw-Zeeland, als consultant voor diverse bedrijven in de voedingssector. Die tocht eindigde wanneer Dany opnieuw in Antwerpen neerstreek om er te beginnen met een succesvolle kookschool: het Culinair Ideeënburo.

ANNEBEL FRANK (geb. 1964, Amsterdam) zat al vanaf haar twaalfde met de handen in het eten. Na de horecavakschool vertrok ze naar The Culinary Institute of America voor een bijkomende opleiding van 2 jaar. Terug in Nederland ging ze als kok aan de slag bij diverse restaurants. Daarna volgde een functie als productontwikkelaar voor de La Place restaurants, verbonden aan Vroom & Dreesmann. In deze periode leerden Annebel en Dany elkaar kennen en groeide het idee om voortaan samen te werken. Annebel kreeg nog een kans om aan de slag te gaan als productontwikkelaar voor Mövenpick in Canada en de Verenigde Staten. Dat heeft ze ruim 2 jaar gedaan. Toen Annebel terug naar Europa kwam, besloten zij en Dany om hun krachten zowel privé als zakelijk te bundelen. Nu hebben ze samen een gezin, baten samen het Culinair Ideeeënburo uit en genieten van alles wat met voeding en mensen te maken heeft.

Wat is de visie achter de getallen?

Dany en Annebel, met hun uitgebreide ervaring in de voedingssector en hun gebundelde vakkennis, zijn erachter gekomen dat eigenlijk bijna nergens goed wordt gerekend. Het gevolg is dat veel vakmensen en enthousiaste koks maar niet begrijpen waarom het mis gaat met hun zaak, ondanks hun harde werk.

Het antwoord is eigenlijk simpel. Om een bedrijf goed te runnen, moet je bij alles rekenen. En dat moet gebeuren op alle geledingen. Niet alleen door de grote baas of de boekhouder. Ook wie elke dag bestelt, kookt, shaket, of met een glimlach het de mensen naar de zin maakt, moet rekenen.

Het systeem van “de getallen” is een simpel rekenprogramma om dag op dag je kosten te controleren. Zo kan je waar nodig meteen bijsturen. Je kunt het een soort GPS noemen voor iedereen in de voedingssector. Het geeft je controle over je financiële situatie en voorkomt dat je bijvoorbeeld na enkele maanden, of na de BTW aanslag, plots voor verrassingen staat en ineens het roer drastisch moet omgooien.

De getallen vraagt alleen in het begin wat tijd en moeite om de producten in jouw zaak te wegen, te meten en alle gegevens in te voeren. Daarna kan het spelen beginnen!

Dit is een programma waarin onze kennis en ervaring zijn samengebracht, waarbij zorgvuldig is gewerkt aan de voorbereiding en ontwikkeling en waarvan we overtuigd zijn dat het bruikbaar en nuttig is voor iedereen in de sector. Van frituur tot sterrenzaak. Dat maakt het voor uitbaters mogelijk om zich weer met plezier voluit bezig te houden met hun vak, hun kennis, hun passie. We wensen iedereen veel plezier met de getallen!

Waarom elke dag 1€ investeren in de getallen?

 • Door te rekenen verhoog je je rentabiliteit.
 • Je houdt een duidelijk overzicht van je zaak.
 • Je kan je eigen kookboek op maat schrijven.
 • Het systeem levert een accurate bestellijst op.
 • Het systeem geeft je een juiste berekening van de te bereiden hoeveelheden.
 • Deze methode laat toe om makkelijk en efficiënt de grondstof prijzen te updaten voor je recepten.
 • Het rekenprogramma is bruikbaar op elk computersysteem en overal en altijd te consulteren.
 • Het systeem geeft ook nog eens een duidelijk de aanwezigheid aan van allergenen.
 • Er zijn ook een aantal HACCP documenten in het systeem verwerkt.

Kortom: 1 € per dag investeren in de getallen betaalt zich dubbel en dik terug!

Belangrijke informatie

De getallen
KVK: BE0429 236 579
BTW: BE0429 236 579
Adres: Hof ter Bekestraat 35, 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)496 71 14 03 of +32 (0)3 25 70 135
E-mail: contact@degetallen.eu

Verzend-en retourbeleid: niet van toepassing
Dienstbeschrijving:
De getallen is een digitaal abonnement dat jaarlijks vernieuwd kan worden.
Het is een tool om Food & Beverages kosten te berekenen voor horecabedrijven.
Prijs abonnement per jaar: 365 EURO exclusief 21% BTW

EU-platform ODR / Site by Nadruk